piątek, 3 maja 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PASTAMI




Jestem wielką fanką placków ziemniaczanych  :)) I znowu potrawa, którą dobrze znacie:))

Placki ziemniaczane z pastą pieczarkową i pastą z makreli

Placki ziemniaczane

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

    Ziemniaki należy obrać i dokładnie umyć. Należy je zetrzeć na tarce przy użyciu małych oczek. Można użyć malaksera, co mocno przyśpiesza i ułatwia pracę. Następnie obieramy cebulę i również ścieramy. Kolejnym etapem jest dodanie jajka i mąki. Tak przygotowaną masę należy jeszcze doprawić – w celu tym powinniśmy użyć soli i pieprzu, a także innych ulubionych przypraw, żeby były smaczniejsze, niektórzy dodają vegetę.
    Ostatnim etapem przepisu jest oczywiście smażenie. W celu tym należy nanieść masę z ziemniaków na patelnie z lekko rozgrzanym olejem. Smażymy je oczywiście obustronnie, czekając aż nabiorą odpowiedniego, ciemno złotego koloru. Ważne jest tutaj rozprowadzanie masy, ponieważ w ten sposób ustalamy grubość i wielkość naszych placków z ziemniaków. Jeżeli będą zbyt grube, to możemy mieć pewne problemy z odpowiednim ich usmażeniem – innymi słowy mogą być w środku surowe. Z drugiej jednak strony zbyt cienkie łatwo się przypalają.

    Żeby miały jednakowe kształty, wycinałam z nich kółka.
    Następnie przepisy na pasty.

    PASTA PIECZARKOWA
  • pieczarki
  • natka pietruszki
  • majonez

    PASTA Z MAKRELI
  • makrela wędzona
  • majonez
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz