Jestem wielką fanką placków ziemniaczanych :)) I znowu potrawa, którą dobrze znacie:))
Placki ziemniaczane z pastą pieczarkową i pastą z makreli
Placki ziemniaczane
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki należy obrać i dokładnie umyć. Należy je zetrzeć na tarce przy użyciu małych oczek. Można użyć malaksera, co mocno przyśpiesza i ułatwia pracę. Następnie obieramy cebulę i również ścieramy. Kolejnym etapem jest dodanie jajka i mąki. Tak przygotowaną masę należy jeszcze doprawić – w celu tym powinniśmy użyć soli i pieprzu, a także innych ulubionych przypraw, żeby były smaczniejsze, niektórzy dodają vegetę.
Ostatnim etapem przepisu jest oczywiście smażenie. W celu tym należy nanieść masę z ziemniaków na patelnie z lekko rozgrzanym olejem. Smażymy je oczywiście obustronnie, czekając aż nabiorą odpowiedniego, ciemno złotego koloru. Ważne jest tutaj rozprowadzanie masy, ponieważ w ten sposób ustalamy grubość i wielkość naszych placków z ziemniaków. Jeżeli będą zbyt grube, to możemy mieć pewne problemy z odpowiednim ich usmażeniem – innymi słowy mogą być w środku surowe. Z drugiej jednak strony zbyt cienkie łatwo się przypalają.
Żeby miały jednakowe kształty, wycinałam z nich kółka.
Następnie przepisy na pasty.
PASTA PIECZARKOWA - pieczarki
- natka pietruszki
- majonez
PASTA Z MAKRELI - makrela wędzona
- majonez
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz